Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ο Γκαρής, ο πεισματάρης, γίνεται μπαμπάς



Ο Γκαρής, ο πεισματάρης γίνεται μπαμπάς

Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, ο Γκαρής είχε αγαπήσει την Αγαθή, μια όμορφη γαϊδούρα, με γκρίζο, στιλπνό τρίχωμα και κάτασπρα ίσια δόντια. Δε γνωρίζουμε όμως, γιατί είναι προσωπική τους υπόθεση, ότι πέρασαν ωραίες περιπέτειες μαζί στην Κίμωλο. Βρίσκονταν, κάθε φορά που είχαν ελεύθερο χρόνο και περπατούσαν δίπλα στη θάλασσα, με τις ουρίτσες τους αγκαζέ. Χαμογελούσε ο ένας στον άλλο και πλατσουρίζανε τις πατούσες τους στην ακρογιαλιά. Τρέχανε στην άμμο, στους λόφους και στους χωμάτινους δρόμους. Αγναντεύανε το Αιγαίο πέλαγος, που ήταν πότε φουρτουνιασμένο, όταν φυσούσε δυνατός άνεμος και πότε ήρεμο, όταν ο αέρας σταματούσε. Βλέπανε τα αστέρια το βράδυ παρέα και τα μετρούσανε ένα ένα, μέχρι να αρχίσουν τα χασμουρητά και να πάει ο καθένας στο στάβλο του.
Έτσι πέρασε ο καιρός και μια ημέρα, με υπέροχη λιακάδα, η Αγαθή ανακοίνωσε, όλο χαρά, στον Γκαρή ότι περιμένει το γαϊδουράκι του. Ο Γκαρής γκάριξε αυθόρμητα με ένα παρατεταμένο γκάρισμα, γεμάτο ευτυχία και ικανοποίηση. Οι μήνες της εγκυμοσύνης πέρασαν γρήγορα, με τον Γκαρή να προσέχει ιδιαιτέρως την Αγαθή. Δεν την άφηνε να σηκώνει βάρη και κουβαλούσε αυτός τα ξύλα και οτιδήποτε άλλο αγγάρευε το αφεντικό την Αγαθή να μεταφέρει.
Ένα πρωινό ο Γκαρής άκουσε την αγαπημένη του, που τον καλούσε να την βοηθήσει γιατί άρχισαν οι πόνοι και κόντευε να γεννήσει. Ο Γκαρής έσπευσε αμέσως στο κάλεσμα της, αφήνοντας τη δουλειά του στη μέση. Η Αγαθή πονούσε, ήταν ξαπλωμένη στο σταύλο και πόνο στον πόνο εμφανίστηκε το κεφαλάκι του μικρού γαϊδουριού. Με έναν τελευταίο πόνο η Αγαθή γέννησε ένα πανέμορφο γαϊδουράκι, ίδιο ο μπαμπάς του. Ο Γκαρής γκάριξε δυνατά και τον άκουσε όλη η Κίμωλος. Δάκρυα κυλούσαν από τα μάτια της Αγαθής και του Γκαρή. Φίλησαν και οι δύο το γαϊδουράκι τους και αυτό σηκώθηκε, με τη δύναμη του φιλιού, στα πόδια. Έψαξε τα μαστάρια της μαμάς του και άρχισε να θηλάζει.
Όπως θήλαζε με μανία το όμορφο γαϊδουράκι τους, ήρθε το αφεντικό της Αγαθής και το πήρε από τα μαστάρια της. Το νεογέννητο γαϊδουράκι γκάριξε δυνατά, σπαράζοντας την καρδιά της μαμάς και του μπαμπά του. Η Αγαθή κοίταξε στα μάτια τον Γκαρή. Δεν χρειάζονταν να γκαρίξει, ο Γκαρής κατάλαβε. Έτρεξε προς το μέρος του αφεντικού και στάθηκε εμπόδιο μπροστά του. Γκάριζε φωναχτά να τον ακούσουν όλοι.
-Δεν μπορείς να πάρεις το παιδί μας, του είπε, πρέπει να θηλάσει τη μαμά του.
-Το γάλα της Αγαθής θα το πουλήσω σε μια εταιρεία που ήρθε στο νησί. Το γαϊδουρινό γάλα είναι ανάρπαστο στην αγορά για τα μικρά παιδάκια που γεννιούνται.
-Δεν κατάλαβα, είπε όλο απορία ο Γκαρής. Δεν θα θηλάσει το δικό μου παιδί γιατί βαριούνται οι γυναίκες να θηλάσουν τα μωρά τους;
-Το γαϊδουρινό γάλα είναι το πιο κατάλληλο για τα μωρά και δεν θα με εμποδίσεις Γκαρή. Σε παρακαλώ, φύγε από μπροστά μου και σταμάτα τα γκαρίσματα. Έχω δουλειά τώρα.
Ο Γκαρής έμεινε με ανοιχτό το στόμα. Το ίδιο και η Αγαθή. Ήταν ιδιαίτερα ανήσυχη, ως μάνα και ήθελε πίσω το γαϊδουράκι της. Τα μάτια της υγράνθηκαν και έπεσε σε μελαγχολία. Ο Γκαρής την παρηγόρησε με ένα χαμόγελο και τη διαβεβαίωσε ότι το μικρό τους θα ήταν σύντομα κοντά τους.
-Αγαθή είμαι πεισματάρης και το ξέρεις. Όλα θα πάνε καλά, θα θηλάσεις το μικρό μας, να είσαι σίγουρη για αυτό.
Έφυγε αμέσως και κατέβηκε στη Χώρα. Εκεί ήταν συγκεντρωμένοι και άλλοι μπαμπάδες-γαϊδούρια, που είχαν εν τω μεταξύ ενημερωθεί για το γεγονός. Βρίσκονταν και τα δικά τους μικρά στην ίδια κατάσταση. Ο Γκαρής πήρε το λόγο.
-Τα μικρά μας δικαιούνται να θηλάσουν τις γαϊδούρες μας και κανένας δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα. Πάμε τώρα κάτω να γκαρίξουμε μπροστά στα κανάλια. Είναι στο χέρι μας να διεκδικήσουμε την ανάγκη των μικρών μας να πιουν το μητρικό τους γάλα.
Οι δημοσιογράφοι, με όλο αυτό το σαματά, είχαν καταφτάσει εκτάκτως στο νησί. Τα αρσενικά γαϊδούρια γκάριζαν όλα μαζί ασταμάτητα. Μία δημοσιογράφος μπροστά στην κάμερα είπε:
-Είναι καιρός οι γυναίκες να καταλάβουν ότι το να θηλάσουν τα μωρά τους είναι ότι πιο όμορφο. Το γαϊδουρινό γάλα μπορεί να είναι θρεπτικό και ιδανικό για τα μικρά ανθρώπινα πλασματάκια, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το μητρικό γάλα που έχουν οι γυναίκες για τα μωρά τους. Σας το διαβεβαιώνω από προσωπική μου πείρα.
Είπε και άλλα πολλά. Αυτό που κατάλαβαν πάντως οι άνθρωποι, ήταν πως τα γαϊδούρια δεν θα επέτρεπαν να συμβεί ότι και στις αγελάδες. Διεκδίκησαν με σθένος τα δικαιώματά τους και τα κατάφεραν. Όλα τα μικρά γαϊδουράκια γύρισαν στις γαϊδούρες, θήλασαν με πολλή όρεξη και δυνάμωσαν. Το ίδιο έκαναν και τα μωρά των ανθρώπων. Οι γυναίκες θήλασαν τα παιδιά τους και απόλαυσαν αυτή την υπέροχη αίσθηση επαφής και προσφοράς από το σώμα τους στα νεογέννητα αλλά και στα μεγαλύτερα μωράκιατους.
Ο Γκαρής, η Αγαθή και το γαϊδουράκι τους απολάμβαναν πλέον στιγμές χαλάρωσης, τρυφερότητας και αγάπης, με την Αγαθή να θηλάζει το μικρό τους. Ο Γκαρής χαμογελούσε με ικανοποίηση, που για άλλη μία φορά κατάφερε με το πείσμα του να κερδίσει μία μάχη. Κοιτούσε την Αγαθή και με την ουρά του χάιδευε το κεφαλάκι του μικρού του Γκαράκου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου