Κυριακή 1 Απριλίου 2012

τα φλιτζάνια του καφέ


Είχαν ακούσει τόσα κουτσομπολιά που δεν άντεχαν άλλο. Οι δυο τους είχαν περάσει άπειρες ώρες να ακούνε για τον έναν και τον άλλο, για τις πλεκτάνες και τις απιστίες, χαρακτηρισμούς άσχημους και μαλαγανιές. Δεν πήγαινε άλλο. Είχαν ζητήσει από το αφεντικό της καφετερίας να τους αλλάξει τραπέζι πολλές φορές, αλλά πώς τύχαινε να πέφτουν στις πιο κουτσομπόλες πελάτισσες κάθε φορά….
Η πιο κουτσομπόλα όμως από όλες ήταν μία κυρία, αρκετά ηλικιωμένη, χήρα, ευμεγέθης και υπερμεγέθης, η οποία διέθετε γλώσσα υπερκινητική και διόλου ευγενική. Η καθιερωμένη επίσκεψη στην καφετερία γίνονταν κάθε πρωί κατά τις έντεκα, όταν είχε τελειώσει την προετοιμασία του καθημερινού φαγητού. Μαγείρευε κάθε μέρα, ανοίγοντας προκλητικά το παράθυρο της κουζίνας για να μυρίσει όλη η γειτονιά το μοσχοτσιγαριστό κρεμμύδι και να σκάσουν οι τεμπέλες που ζέσταιναν το φαγητό της προηγουμένης. Παράλληλα, τα μπικουτί στο μαλλί της φρόντιζαν για τον όγκο της κόμης της κυρίας και η μπουγάδα λικνίζονταν, απλωμένη στο μπαλκόνι από τα χαράματα, αναδεικνύοντας το άρωμα του πιο δυσεύρετου μαλακτικού.
Κάθονταν λοιπόν η κυρία σε συγκεκριμένο τραπέζι, δίπλα στην τζαμαρία, για να μην περνάει τίποτα απαρατήρητο, με διαφορετική κάθε φορά φίλη απέναντί της. Οι εναλλαγές της συντροφιάς ήταν εσκεμμένες και συντονισμένες έτσι ώστε κάθε μέρα η κάθε μία και στο τέλος όλες μαζί, να μάθαιναν τα νέα της πόλης. Στην αρχή άφηνε τη φίλη της να πει δύο λόγια και μετά την έκοβε απότομα, αρχίζοντας το αράδιασμα των κοινωνικών σχολίων. Η φίλη μπορεί να ενοχλούνταν αρχικά, αλλά σύντομα μετατρέπονταν στον καλύτερο ακροατή, καθώς τα νέα ήταν συνήθως πικάντικα και άκρως ενδιαφέροντα.
Εκείνη την ημέρα η κουτσομπόλα είχε πολλά να πει και η φίλη της το μόνο που διέθετε ήταν δύο γιγάντια αυτιά και δύο γουρλωμένα μάτια. Και τι δεν της είπε. Πως μία ευκατάστατη και σοβαρή κυρία, δεν ξέρει την ακριβή της ταυτότητα, βρήκε τον σύζυγό της με τον εραστή του στην κρεβατοκάμαρα, πως έφυγε από το σπίτι βροντώντας την πόρτα, πως βρήκε και αυτή σύντομα έναν κούκλο εραστή, ο οποίος κάποια στιγμή της αποκάλυψε πως τον άντρα της τον ήξερε από τα μέσα και από τα έξω…και άλλα πολλά μα πάρα πολλά…Η φίλη της κουτσομπόλας έμεινε με ανοιχτό το στόμα. Δεν περίμενε ποτέ να αποκαλυφθούν τα μυστικά της παρά έξω και δεν μπορούσε να καταλάβει από πού διέρρευσαν. Άκουγε και έκανε πως της φαίνονταν όλα τόσο παράξενα και όλο «πο πο πο» έλεγε για να μην προδοθεί.
Τα φλιτζάνια δεν άντεξαν άλλο. Τόσην ώρα άκουγαν τα σαχλά κουτσομπολιά και αντιλαμβάνονταν τη δύσκολη θέση της άλλης να ακούει τα προσωπικά της, από το στόμα της πιο επικίνδυνης και αδιάκριτης κουτσομπόλας που έχει ποτέ υπάρξει. Ήθελαν να σταματήσουν τη γλώσσα της, η οποία όπως κινούνταν πάνω κάτω προκαλούσε το πιο ζαλιστικό θέαμα. Ιδίως το φλιτζάνι που προορίζονταν για το στόμα της ήθελε να ξεσπάσει, δηλαδή να σπάσει. Όπως το σήκωσε η κουτσομπόλα για να πιει μία ακόμη γουλιά και να βρέξει το στόμα της, αυτό βρήκε την ευκαιρία και έσπασε πιτσιλώντας τον καφέ στα ρούχα της. Έμεινε άναυδη στην αρχή και δεν καταλάβαινε τι λάθος κίνηση έκανε και έσπασε το φλιτζάνι. Έσπασε και το άλλο αμέσως μετά, μόνο που το έκανε διακριτικά για να μη λερώσει τα ρούχα της παθούσας γυναίκας.
Εκνευρισμένη φανερά η κουτσομπόλα την κατηγόρησε ότι αυτή έφταιγε, γιατί δεν την άφηνε να μιλήσει και με τα «πο πο πο» της την μάτιαξε και ιδού τα αποτελέσματα. Έφυγε χωρίς καν να τη χαιρετήσει και πήγε στο σπίτι της από κρυφά στενάκια, για να μην τη δει ο κόσμος και την κουτσομπολέψει. Από τότε δεν ξαναπήγε στη συγκεκριμένη καφετερία. Πήγαινε μόνο σε σπίτια. Εκεί τουλάχιστον θα μπορούσε να μιλάει και άμα συνέβαινε κανένα ατύχημα θα δανείζονταν κάποιο ρούχο για να αλλάξει.  Όσο για τη φίλη της έφυγε και αυτή με κατεβασμένο κεφάλι, απογοητευμένη από τη ζωή της, αλλά τουλάχιστον εφησυχασμένη ότι δεν αποκαλύφθηκε η ταυτότητά της από την δόλια κουτσομπόλα.
Τα δε φλιτζάνια συγκολλήθηκαν και έμειναν έκτοτε στο ράφι. -Καλύτερα στο ράφι, σκέφτηκαν, με λίγη σκόνη στην επιφάνειά μας, παρά να μπαίνουμε στο στόμα της κάθε κουτσομπόλας….



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου