Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Γκαρής, ο πεισματάρης

Τον λέγανε Γκαρή και ήταν συμπαθέστατος. Είχε τις καλύτερες σχέσεις με τα υπόλοιπα ζώα της φάρμας. Τον συμπαθούσαν όλοι, γιατί ο Γκαρής έκανε όλα τα χατίρια. Εξυπηρετούσε τους πάντες και πάνω από όλα το αφεντικό του. Τώρα τελευταία όμως ήταν λίγο λυπημένος. Άκουγε το όνομα του είδους του, γαϊδούρι, να το επαναλαμβάνουν όλοι. Γαϊδούρι έλεγε η χήνα τον χήνο, γαϊδούρι έλεγε η αφεντικίνα το αφεντικό του, γαϊδούρι φώναζε η γάτα τον σκύλο….
-Τί πράματα είναι αυτά, σκέφτηκε ο Γκαρής. Γιατί τέτοιο κόλλημα με το όνομα του είδους μου; Γιατί δε λέει δηλαδή η χήνα τον χήνο πάπιο και τον λέει γαϊδούρι;
Είχε αρχίσει να ενοχλείται έντονα ο Γκαρής και αποφάσισε να μουλαρώσει. Δηλαδή να πεισμώσει. Τον καλούσε το αφεντικό του να μεταφέρει κάτι κούτσουρα και ο Γκαρής δεν έλεγε να κουνηθεί. Τον τραβούσε από το λουρί και αυτός εκεί, πείσμωνε και δεν κουνιόταν. Μια, δυο, τρεις, το αφεντικό κουράστηκε να περιμένει. -Έχεις γαϊδουρέψει πολύ, του λέει και φεύγει. 
-Γαϊδούρεψα; είπε μέσα του ο Γκαρής, αφού γαϊδούρι είμαι, τί γαϊδούρεψα, τί εννοεί
Η κατάσταση συνεχίστηκε για πολύ και ο Γκαρής παρέμενε πεισμωμένος. Δεν έκανε κανενός το χατίρι. Όλα τα ζώα της φάρμας τα έβαλαν μαζί του. Μόνο το πρόβατο τον καταλάβαινε. Και αυτό είχε παράπονα, γιατί είχε ακούσει το όνομά του να επαναλαμβάνεται από κάποιους. Το πρόβατο πλησίασε τον Γκαρή και του είπε:
-Κοίτα να δεις Γκαρή, καταλαβαίνω το πρόβλημα σου. Όλοι χρησιμοποιούν τη λέξη γαϊδούρι όταν θέλουν να υποτιμήσουν κάποιον. Και το δικό μου όνομα φωνάζουν όταν θέλουν να αποκαλέσουν κάποιον ότι δεν έχει δική του κρίση.
-Εγώ σταμάτησα να κάνω χαμαλοδουλειές από ότι βλέπεις πρόβατο, απαντάντησε με σθένος ο Γκαρής.
-Και τι θα κάνεις Γκαρή; Το αφεντικό θα σε πουλήσει για ψίχουλα, τον άκουσα που το έλεγε στην αφεντικίνα. Δεν συμφέρεις λέει, θα αγοράσει μουλάρι, που είναι πιο σωματώδες και λιγότερο πεισματάρικο.
-Μουλάρι; Ας πάρει μουλάρι, υβρίδιο είναι, να δω τι προκοπή θα έχει. Εγώ δεν πάω πουθενά, θα κάτσω εδώ, δεν πάω πουθενά σου λέω, πείσμωσα. Αν δεν σταματήσουν να χρησιμοποιούν το όνομα μου για να αποκαλούν κάποιον τεμπέλη, ανίκανο ή άχρηστο δεν πρόκειται να ξεπεισμώσω, έτσι είμαι εγώ, πεισματάρης.
Την άλλη μέρα σε μια τελευταία προσπάθεια, το αφεντικό πλησίασε τον Γκαρή. Δεν πρόλαβε να ανοίξει το στόμα του και ο Γκαρής του είπε:
-Αν δεν σταματήσεις να με φωνάζεις γαϊδούρι, δεν σου ξαναμιλάω και θα τρώω μόνο σανό.
Το αφεντικό του έμεινε άναυδο. Δεν περίμενε τέτοιο παράπονο από τον γάιδαρό του.
-Ίσως και να έχει δίκιο ο Γκαρής, σκέφτηκε. 
Του χάιδεψε τη μούρη και τον χτύπησε φιλικά στον σβέρκο. Μίλησε σε όλα τα ζώα της φάρμας. Τους μετέφερε το παράπονο του Γκαρή. 
-Έχει δίκιο, είπε η χήνα.
Κατέβασε το κεφάλι της η γάτα από ντροπή, το ίδιο έκαναν και τα υπόλοιπα ζώα. Την επομένη όλα είχαν αλλάξει. Όλα τα ζώα πλησίασαν τον Γκαρή και του ζήτησαν συγνώμη.
-Γκαρή χωρίς εσένα φάρμα δεν υπάρχει, εσύ τα λες ωραία και υποστηρίζεις τους αδικημένους, του είπε το πρόβατο.
Ο Γκαρής του έκλεισε το μάτι.
-Το ξέρω πρόβατο, κοίτα εκείνο το φυτό, είναι τόσο ωραίο, μωβ άνθος και όμορφα μεγάλα αγκάθια και οι άνθρωποι τόλμησαν να το ονομάσουν γαϊδουράγκαθο! Και μάλιστα όταν θέλουν να κακολογήσουν άλλα φυτά με αγκάθια τα λένε "γαϊδουράγκαθα"!
Όλα τα ζώα γέλασαν με τον Γκαρή, παρέμενε ο ίδιος παλιός Γκαρής, χιουμορίστας, πεισματάρης και υπερασπιστής του δίκαιου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου