Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Γκαρής, ο πεισματάρης σε νέες περιπέτειες

Ήταν καλοκαίρι και οι τουρίστες είχαν αρχίσει να καταφτάνουν στο νησί της Κιμώλου. Η ομορφιά του νησιού τους κέρδισε και τα κλικ και κλακ των φωτογραφικών μηχανών έκαναν θραύση. Τα γαϊδούρια έπαιρναν πόζα. Έκλειναν το μάτι στις τουρίστριες και χαμογελούσαν στο φακό επιδεικνύοντας τα μεγάλα κάτασπρα δόντια. 
Ο Γκαρής ζούσε πιο απομονωμένος από τα άλλα γαϊδούρια και έτσι δεν είχε τη δυνατότητα να ποζάρει και να κάνει κάποια γνωριμία. Επιπλέον το αφεντικό του δεν σταματούσε να τον φορτώνει με αγγαροδουλειές, οπότε πού χρόνος να πάρει τον κατήφορο και να συναντήσει τους τουρίστες. Άσε που το θεωρούσε λίγο ματαιόδοξο αυτό με τις φωτογραφήσεις.
Αυτό που τον ενοχλούσε όμως περισσότερο ήταν ότι δεν είχε την ευκαιρία να αναδείξει την ιστορία του τόπου του και την συμβολή των γαϊδουριών στην οικονομική άνθηση της Κιμώλου. Ο Γκαρής ήταν περήφανος για την καταγωγή του. Ήταν ο τρισέγγονος του μεγάλου Γκαρή, του πρωτογάιδαρου που σκοτώθηκε στην κατασκευή της μεγαλύτερης σε μήκος αναβαθμίδας του νησιού. Μια μέρα του Αυγούστου πείσμωσε και το πήρε απόφαση. Δε θα υπάκουε το αφεντικό του και θα πήγαινε να βρει το δήμαρχο. Έτσι ξεκίνησε πρωί πρωί, πριν πιάσουν οι πολλές οι ζέστες. Στο δρόμο ξεσήκωσε και άλλα γαϊδούρια να τον συνοδέψουν. Έπρεπε, τους είπε να ασκήσουν πίεση, να τους κάνει ο δήμαρχος μία προτομή του προπροπάππου του. Όλα μαζί τα γαιδούρια έφτασαν στο δημαρχείο. Το όλο σκηνικό προξένεψε την περιέργεια των τουριστών και κατοίκων του νησιού. Τα γαϊδούρια άρχισαν να γκαρίζουν και ο δήμαρχος βγήκε έξω να τους μιλήσει. Η συνεννόηση φυσικά έγινε με τον τρισέγγονο Γκαρή. Ο Γκαρής απαίτησε να αποκατασταθεί η μνήμη του προποπάππου του, καθώς και όλων των γαϊδουριών που έδωσαν τη ζωή και την ψυχή τους για να κατασκευαστούν οι αναβαθμίδες του νησιού. Ο Δήμαρχος έδωσε το λόγο του. Η προτομή θα ήταν έτοιμη σε ένα μήνα.
Ο Γκαρής δεν έφυγε από την πλατεία Δημαρχείου μέχρι να γίνουν τα αποκαλυπτήρια. Ήταν πεισματάρης. Ήθελε να είναι σίγουρος ότι δεν θα τον κορόιδευαν. Το τι φωτογραφίες τον βγάλανε οι τουρίστριες εκείνον τον Αύγουστο δε λέγεται. Ο μήνας πέρασε και η προτομή ήταν έτοιμη. Καλέστηκαν όλοι οι επίσημοι της Κιμώλου στην τελετή και ο Γκαρής φυσικά, πρώτος πρώτος από τα γαϊδούρια, ως τρισέγγονο του μεγάλου Γκαρή. Ο Δήμαρχος, μετά το λόγο του σχετικά με την τεράστια συνεισφορά των γαϊδουριών στην ολοκλήρωση του δύσκολου και απαραίτητου έργου υποδομής των αναβαθμίδων, τράβηξε το ύφασμα και αποκαλύφθηκε η προτομή. Ο προποπάππους του έστεκε περήφανος στην πλατεία. Ο Γκαρής άφησε να βγει ένα γκάρισμα όλο ικανοποίηση και χαρά. Κοίταξε την προτομή με προσοχή….του μοιάζω του προπάππου μου…σκέφτηκε και άφησε να βγει ένα γέλιο όλο καμάρι και πείσμα….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου