Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ο Γκαρής, ο πεισματάρης, ερωτεύεται...

O Γκαρής συνέχιζε να βοηθάει το αφεντικό του σε όλες τις δουλειές, κυρίως δε στις μεταφορές. Είχε αντοχή και υπομονή και σπάνια παραπονιόταν για την κούραση. Μια μέρα, έτσι όπως περνούσαν μπροστά από την αυλή ενός Κιμωλιώτη, ο Γκαρής αντίκρυσε μια γαϊδούρα που την έβλεπε πρώτη φορά στη ζωή του.
-Ωραία που είναι….αναφώνησε μέσα του. Δεν την έχω ξαναδεί, θα τη φέρανε τώρα στο νησί, σκέφτηκε.
Όπως περνούσαν από μπροστά, ο Γκαρής για να τραβήξει την προσοχή της, άφησε να βγει ένα γκάρισμα όλο κολακεία. Η γαϊδούρα γύρισε, τον κοίταξε και του χαμογέλασε, με τα υπέροχα άσπρα δόντια της. Αυτό ήταν, ο Γκαρής την ερωτεύτηκε. Από τότε έπεισε το αφεντικό του να περνάνε από εκείνον το δρόμο για να βλέπει την όμορφη γαϊδούρα.
Δεν άργησε να περάσει ο καιρός και έμαθε πώς έλεγαν τη γαϊδούρα που ερωτεύτηκε. Αγκάθα τη φώναζαν οι τουρίστες, Αγαθή οι Κιμωλιώτες. Αυτός προτιμούσε το ελληνικό όνομα, το Αγαθή. Η Αγαθή, ήταν πολύ όμορφη γαϊδούρα, είχε στιλπνό γκρίζο τρίχωμα, ωραία άσπρα δόντια και ουρά κομψή που την κουνούσε πέρα δώθε. Το αφεντικό, μόλις αντιλήφθηκε τον έρωτα του Γκαρή με την Αγαθή, άρχισε να ανησυχεί.
-Θα έχει το μυαλό του στους έρωτες και
τί θα του πω του αφεντικού της φοράδας που παρήγγειλα για γονιμοποίηση; ότι ο γάιδαρός μου ερωτεύτηκε μία γαϊδούρα; σκέφτηκε και άρχισε να λαμβάνει τα μέτρα του.
Τον τελευταίο καιρό, αθηναίοι κτηνίατροι είχαν πείσει τους κατοίκους της Κιμώλου ότι τα μουλάρια και οι ημίονοι είναι πιο αποδοτικά στη δουλειά και πως καλό θα ήταν να γονιμοποιήσουν τα γαϊδούρια τους με άλογα προκειμένου η επόμενη γενιά να αποτελείται μόνο από αυτά τα υβρίδια. Όταν το άκουσε αυτό ο Γκαρής, όπως σταμάτησαν για να μιλήσει το αφεντικό του με ένα άλλο αφεντικό, δεν ήθελε να το πιστέψει. Την πληροφορία την επιβεβαίωσε και από άλλες πηγές, καθώς το νέο είχε γίνει πλέον βούκινο. Ο Γκαρής ήταν ερωτευμένος αλλά και όχι μόνο. Ήταν και πεισματάρης. Έβαλε στο μυαλό του ότι έπρεπε να αλλάξει την κατάσταση.
Μια μέρα έφυγε μόνος του και άρχισε να τριγυρίζει σε όλες τις γειτονιές. Ενημέρωσε όλα τα γαϊδούρια. Τους καλούσε σε συνάντηση έξω από το Δημαρχείο το πρωί μιας καθημερινής, την ώρα της αγοράς, για να τους ακούσουν όλοι οι κάτοικοι, που μαζεύονταν εκείνη την ώρα στην πλατεία.
Τα γαϊδούρια, που ήταν και αυτά ανήσυχα για την κατάσταση, συγκεντρώθηκαν σύμφωνα με την πρόσκληση του Γκαρή. Είχε πάει και η Αγαθή, που ήταν και αυτή, κρυφά και φανερά, ερωτευμένη με τον καλό της αλλά και το ίδιο ανήσυχη. Ο Γκαρής πήρε τον λόγο και μίλησε στα ομοειδή του ζώα:
-Σήμερα αγαπητά μου γαϊδούρια μαζευτήκαμε για να διαμαρτυρηθούμε για το σχέδιο των κτηνιάτρων να μας διασταυρώνουν με άλογα. Επιθυμούμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως γαϊδούρια. Έχουμε αποδείξει την αξία μας χρόνια τώρα. Το νησί μας είναι γραφικό και αποτελούμε πόλο έλξης τουριστών. Το χρώμα αυτό θα χαθεί αν, φανταστείτε, κυκλοφορούν στο μέλλον μουλάρια και ημίονοι. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι ειδικοί…..είπε …είπε…πολλά είπε ο Γκαρής σχετικά και στο τέλος καταχειροκροτήθηκε.
-Άξιος απόγονος του μεγάλου Γκαρή φώναζαν οι περισσότεροι.
-Γκαρή είσαι ο ήρωάς μας, φώναζαν τα γαϊδούρια.
Ο Δήμαρχος τους διαβεβαίωσε ότι δε θα επέτρεπε την πρόσβαση σε κανένα άλογο στο νησί για κανέναν απολύτως λόγο. Είχε πειστεί, από τον άξιο τρισέγγονο, ότι τα γαϊδούρια του νησιού του έπρεπε να τα προστατέψει από τον αφανισμό. Δεν τον συνέφερε άλλωστε το αντίθετο, καθώς είναι αλήθεια, ότι οι τουρίστες αγαπούσαν πολύ τα ζώα αυτά και αφήνανε πολλά λεφτά στο νησί με τον ερχομό τους κάθε καλοκαίρι.
Μετά από λίγο η συγκέντρωση διαλύθηκε. Τα γαϊδούρια πήραν τον δρόμο για τα σπίτια τους. Η Αγαθή με τον Γκαρή περπατούσαν δίπλα-δίπλα. Η όμορφη γαϊδούρα γύρισε προς τον Γκαρή και του κρυφοχαμογέλασε. Ο Γκαρής της έκλεισε το μάτι. 

-Δεν θα πρόδιδα ποτέ τον έρωτά μου για σένα για καμία αλόγα, της ψιθύρισε στο αυτί και συνέχισαν να περπατάνε δίπλα-δίπλα ενώνοντας πότε πότε τις ουρές τους….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου